Слов'янський курорт

Курорт на солоних озерах.

Звісно, що влітку всіх мешканців  а також гостей Слов'янська приваблює курорт, тобто солоні озера. Хоча місцеві так і називають "курорт". 
Початок використання солоних озер у якості лікувального засобу бере з 1825 року, коли штабний лікар А.К. Яковлєв почав використовувати спочатку рапу солоного озера, а згодом і грязь для лікування солдат з Чугуївського шпиталю. Згодом був побудований майданчик для грязевих аплікацій, та облаштовані купальні. 
А у 1835 році профессор Харківського університету Е.С Гордіенко зробив перший аналіз лікувальних вод. Трохи пізніше у 1840 році була збудована лікарня на 200 місць, як відділення Чугуївського шпиталю. А до цього заможні люди почали будувати собі невеличкі власні купальні, будиночки, які здавали в оренду. У 1849 році було почато будівництво лікарні для цивільних осіб. А у 1880 році збудований курзал. Пізніше на сцені цього закладу неодноразово виступить трупа засновника Українського національного театру М.Л. Кропивницького.
У 1907 році грязі з цих озер були представлені на бальнеологічній виставці у городі-курорті #Спа, у Бельгії, та отримали найвищу нагороду.
На Слов’янському курорті свого часу побували поет Михайло Петренко, композитор Дмитро Шостакович, письменник Микола Островський, музикант Мстислав Ростропович. Саме тут у 1940 році відбувся перший сольний виступ молодого Ростроповича. 
Сьогодні Слов'янський курорт переживає не найкращі часи, але це не шкодить місцевим та гостям місця користуватися тими благами, які надає природа. 
На курорті три найбільш великих озера - Рапне, Сліпне, та Вейсове.Міський пляж розташований на Рапному озері.



Тут не дуже привабливо, але взагалі непогано. Є невеличкі заклади з їжею, морозивом та напоями. Можна взяти напрокат лежак. Складнощі з туалетом, бо він є, але досить мерзкий.
Озеро розташовано у зоні приватного сектору, де є багато пропозицій по оренді житла. Недалеко розташований курортний парк, доглянутий, приємний, можна ввечері прогулятися.



Лікуються грязями тут прямо на пляжі, достаючи їх з дна озера, користуючись різними пристосуваннями у вигляді обрізаних пластикових пляшок 


Трохи далі, знаходиться інще озеро, яке в народі і досі називають Гарячка, бо на його березі був розташований Солезавод, і від нього у озера йшла величезна труба, по якій зливали гарячу воду. Тому озеро завжди було теплим. 
До речі, нині дуже відомий фотохудожник Боб Михайлов, був тут на солоних озерах у Слов'янську і є його фото 1983 року, серія так і називається "Солоні озера". Зараз на Гарячці з'явився досить привабливий пляж Куба. Він є платним, але плата за вхід низька, а сервісу набагато більше.

Боб Михайлов із серії "Солоні озера" 1983 рік




Зараз пляж Куба виглядає так 




Про курорт можна розповідати багато і про його історію, і про унікальні властивості Слов'янських грязей, і про орнітологічний заказник у якому водяться рідкісні птахи, але краще приїжджайте - все побачите, подихаєте солоним повітрям, поплаваєте в солоних озерах, наберетеся сил, просолієтесь і ще довго будете згадувати місто Слов'янськ.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога