Керамічний ринок у Слов'янську.

Привокзальний керамічний ринок. Звісно не саме привабливе місце у Слов'янську, але одне з цікавих, яке не можна пропустити, яшо ви потрапили у Слов'янськ.
Слов'янщина з давніх часів є одним з провідних центрів керамічного виробництва.
Наявність каолінових родовищ зумовило появу керамічних виробів ще у 6 - 4 тис. до н.е. У 19 сторіччі була відома керамічна плитка вироблена на Слов'янському заводі Дзявульского і Лянге. У 1892 році Товариство Кузнєцова збудувало фабрику по виробництву фаянса.
За радянських часів у Слов'янськ був відомим центром промислової кераміки, тут виготовлялась керамічна плитка, сантехніка, керамічні ізолятори для висковольтних дротів.
Занепад керамічного виробництва у пострадянські часи змусив містян ( які дуже добре знали виробництво) створити власні невеличкі керамічні майстерні. Це дало новий поштовх розвитку керамічних виробів у Слов'янську. 
Звісно кераміка Слов'янська до 2014 року була не надто високоякісною, але дуже дешевою. Користувалась попитом у перепродавців з Росії ( тому й така близкість оптового ринку до вокзалу). У 2014 році, після звільнення міста керамісти знову розпочали своє виробництво, але тепер їм прийшлося шукати нові шл
яхи збуту. Так почала активізуватись торгівля на внутрішньому ринку України. До речі, багато подорожуючи Україною, я зустрічала Слов'янську кераміку навіть на західній Україні, яка там видається за місцеві народні вироби.
Керамісти Слов'янська створили свій Союз і намагаються пробитись на Европейський ринок.
А взагалі то ми про ринок))  на ринку можна зустріти кераміку, посуд, іграшки, садові ландшафтні скульптурки.
Всього дуже багато, все дешеве. Можна зустріти вироби ручної роботи. Мені здається що зараз асортимент ринку змінився. З'явилося багато більш якісної продукції, хоча й "кічу" багато. 
Загалом, всі, хто буває у Слов'янську обов'язково заходять на привокзальний керамічний ринок і везуть додому якісь сувеніри із Слов'янська. 

Ось невеличке відео де можна роздивитись посуд з необпаленої червоної глини із Слов'янська 


На ринку можна зустріти і продукцію із плетеної лози.




Ось такі чудові керамічні вази
Для тих хто любить вирощувати квіти 



Мені пожобається такий посуд із неполивної глини


І ось такі веселі обереги


Керамічний посуд який можна використовувати як у печі, так і у мікрохвильовці.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Слов'янський курорт