Знайомство з Слов'янском

Ви вперше потрапили у Слов'янськ і не знаєте що тут робити? Куди піти, Що подивитись, Цей блог буде вас знайомити з цим старовинним містом, а також з приваблими місцями навкруги Слов'янська.
Вийшовши з потяга на Слов'янському вокзалі ( до речі відремонтованому у 2012 році) ви виходите на привокзальну площу. Вона невеличка і, як і всі привокзальні площі забита автівками, кіосками і всіма іншими звичними атрибутами привокзальних майданів.
Зліва ви побачите великий храм.
Це - храм Олександра Невського, який був побудований у 1897 році на честь царя Олександра Другого, який відмінив кріпосне право. До цього на цьому місці стояла стара маленька дерев'яна церква. Після приходу до влади більшовиків храм був поділений навпіл фанерною перегородкою - одну сторону зайняла Російська Православна Церква, а правий Миколаївський притвор займала Українська Автокефальна Православна Церква Знаходячись в будь_якій із цих сторін можна було чути дві служби - українську і російську.
Як згадували очевидці, багато людей ходило як в УАПЦ так і в РПЦ. Українська автокефалія проіснувала у Слов'янську до 1930 року, коли її силою заборонила і закрила радянська влада. Церква була закрита і в її приміщенні був відкритий спортивний зал, а трохи пізніше ідальня. 
Відновилися служби у Олександро-Невському храмі у 1941 році з дозволу окупаційної німецької влади. До речі правити службу тут став о.Петро (Сахно). 
На світлині о. Петро з прихожанами
 Він походив з Полтавщини, автокефальним священником був з 20-х років і відсидів до цього вже не один строк. Він став ініціатором і першим священником поновлено приходу Слов'янської УАПЦ. Є припущення, що о. Петро був пов'язаний з українською націоналістичною організацією та групою місцевих педагогів, які опрацювали та видали у 1942 році у Слов'янську українські підручники для початкової школи з творами українських розстріляних або забороннених  письменниківі поетів, за що переслідувався німцями. З 1943 року він зник, і з'явився тільки у 70-80 г.г.  як священник у Олексіїво-Дружківському храмі.
А в храмі Олександра Невського у 1944 році розпочала свої служби Російська Православна церква.  

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Слов'янський курорт